Terdapat dua jenis peria
iaitu peria biasa yang berbentuk panjang dan juga peria katak yang bersaiz lebih kecil.
Kebiasaannya, pokok
peria ini mudah didapati di negara-negara beriklim tropika yang panas dan
khatulistiwa seperti di negara kita, Indonesia, Sri Lanka, India dan Filipina.
Sayur peria amat
diminati oleh masyarakat Cina. Walaupun pahit tetapi
mempunyai banyak khasiat.
Bagi mengurangkan rasa
pahit, peria direndam dalam air garam terlebih dahulu sebelum dimasak.
Habitat pokoknya
memanjat menggunakan sulur paut manakala daunnya bersaiz sederhana mengandungi
lima cuping dan berbau langu.
Bunganya berwarna kuning
sementara buahnya pula ada yang berbentuk panjang dan bujur, bergantung kepada
benih dan jenisnya, namun yang pasti peria mempunyai kulit yang berkedut-kedut.
Berdasarkan kajian,
setiap 100 gram peria mengandungi 0.8 gram protein untuk membina tisu badan,
2.9 gram karbohidrat untuk tenaga, 0.9 gram fiber untuk penghadaman dan 56
miligram kalsium untuk menguatkan gigi dan tulang.
Lain-lain kandungan
peria ialah lemak dan mineral. Peria juga boleh mencuci darah kotor yang
menyebabkan bisul, kudis buta dan gatal-gatal. Caranya ialah dengan meminum
segelas perahan buahnya yang dicampur dengan perahan limau nipis. Lakukan
amalan ini selama tiga hingga empat bulan.
Ini boleh membantu
mereka yang mengalami masalah gout, lelah, darah tinggi dan kencing manis. Bagi
mereka yang mengalami masalah ketagihan alkohol, anda boleh cuba meminum
perahan daunnya.
Perahan yang sama juga
boleh digunakan untuk mengubati buasir. Caranya ialah mencampurkan perahan air
daun peria dengan segelas susu dan amalkan selama sebulan; manakala akarnya
dilumatkan dan airnya disapukan pada bahagian buasir.
Walaupun pahit, peria
mengandungi tonik yang bertindak sebagai julap dan membuka selera makan. Selain
itu, ia juga boleh dijadikan ulam oleh wanita yang baru bersalin untuk menambah
susu badan.
Sumber : Utusan Online
No comments:
Post a Comment